Slip House

The award-winning Slip House occupies a gap site in a typical terraced row of houses in Brixton, South London, built on a patch of brownfield land. The project consists of three stacked boxes, pushed or slipped outwards from the back of the site towards the street. This arrangement avoids overshadowing houses to the rear and breaks up the bulk of the building, giving it a sculptural form.

The three boxes include spaces for living, sleeping and working with a spacious studio space on the ground floor.

The house is extremely energy efficient and designed to Code for Sustainable Homes Level 5, with a range of special features including PVTs (solar thermal panels); a wildflower roof; rainwater harvesting for gardening, washing clothes and WCs.

Slip House has been recognised for its design and sustainability credentials through a number of high profile awards including the prestigious Manser Medal and the RIBA National Award for best house in the UK.

The project was filmed for Grand Designs, you can view the episode here.


Client:
Private

Completed:
2012

Awards:
Manser Medal and RIBA National Award

Photography:
Tim Crocker