Opal House

Hide info

This project investigates and re-establishes the typology of a semi-detached house as a contemporary dwelling.  The original Victorian cellular rooms have been replaced by open-plan levels. The play upon space marks different activities; the double-height lower ground floor functions as the main entertaining room with access to the rear garden.

Opal House explores the potential spatial qualities of this common typology. The play on spatial forms ultimately affects the ‘material’ qualities of light. The physical qualities of surface celebrate translucency and reflection.

We completed the project from inception to occupation within a year. The existing interior was completely removed – temporary structures were designed and propped the elevations and the new structure was inserted.  The play upon scale and volumes is demonstrated throughout the design approach: we created bespoke furniture and fittings.

The project was short-listed for best renovation at Grand Designs 2006, and has been widely published.

Photographs by Keith Collie.