Hove House

Our design for this contemporary family home near Brighton arranges the living accommodation around an existing swimming pool to create a sense of privacy and enclosure on this overlooked suburban site.

Based on a courtyard typology, the long, low, form of the building is used to shelter the central outdoor amenity space that can be accessed directly from the living rooms, while the bedrooms are accommodated on the lower ground floor looking out over the garden. The pitched roof profile is derived from the former pool house on the site and is disguised under a planted sedum blanket.

A palette of self-finished materials such as brick, exposed concrete and steel trusses is combined with the refined details of the slender window frames and timber cladding for a language that is in keeping with the character of the local conservation area. The massing is also set within the sloped topography of the site to create a sequence of landscaped garden rooms.

ground

upper ground

first floor

roof plan

section a

section b

 
 
 
 

Client:
Boabab Developments

Status:
RIBA Stage 4

Images:
Carl Turner Architects